Wakacje sprzyjają wyjazdom, wspólnym wypadom za miasto czy
do wesołego miasteczka. Chętnie zabieramy dzieci na kolorowe, smakowite lody,
ciasteczka z coca-colą, kupujemy batoniki czy lizaki w barwach tęczy. Po powrocie
do domu dziecko dziwnie się zachowuje a na jego ciele pojawia się wysypka,
czerwone swędzące plamy. Czy przypominacie sobie zabarwiony język malucha po
zjedzeniu lizaka, lodów czy wypiciu ulubionego napoju? Czy zielone żelki
zachęcały do zjedzenia a gazowane napoje kusiły zapachem wiśni? Swędzące plamy
to z pewnością reakcja organizmu na sztuczne barwniki zawarte w żywności. Te
najbardziej trujące środki barwiące są dopuszczalne do użycia przez Unię
Europejską. Nasze dzieci spożywają czystą chemię, a ilość trujących
pierwiastków z pewnością zawstydzi Mendelejewa. Co powodują kolorowi i słodcy
mordercy w organizmach dzieci? Kilka
ważnych instytutów badawczych w Stanach Zjednoczonych (Centre for Science in
the Public Interest - CSPI, Amerykański
Program Toksykologiczny) podjęło się zbadania wpływu sztucznych barwników na
zdrowie dzieci. Grupę maluchów poddano
badaniu i wyniki były zaskakujące a samo odkrycie bardzo ważne dla zdrowia i
kondycji fizycznej całego społeczeństwa. Trudności w nauce, nadpobudliwość, alergie,
katar sienny, astma - to tylko kilka
przykładów z całego spektrum możliwych chorób czy dolegliwości. Wielokrotne
wizyty u lekarzy, kolejnych specjalistów, pobyt w szpitalu i wciąż nieodkryta
przyczyna choroby, to koszmar wielu rodziców
i maluchów. Podczas spacerów często rozmawiam z mamusiami, babciami i dowiaduję się, że kilkuletnie dzieci cierpią
na bardzo trudne do wyleczenia choroby. Czy już pora bić na alarm i ostrzegać
przed Kolorowymi Zabójcami? Wielu rodziców serwuje swoim dzieciom napoje i
słodycze z naturalnych produktów. Samodzielnie upieczone ciasteczka, karmelki
czy pyszny koktajl z truskawkami mogą stanowić smakołyki dla całej
rodzinki. Bez EEEEE. Dla mnie to
rewelacyjny sposób na odchudzającą dietę i zdrowe odżywianie, przecież
Króliczki najbardziej lubią karoten w marchewce.
Warto też uświadomić sobie działanie i poznać szkodliwość
najgroźniejszych barwników zawartych w
żywności. Oto niektóre z nich:
E102 Tartrazyna – żółty barwnik dodawany do napojów, zup,
polew na desery, groszku i kukurydzy konserwowej, galaretek (głównie miętowej),
dżemów, płatków zbożowych, sztucznego miodu i musztardy. Może wywoływać
pokrzywkę, ból głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, ataki depresji,
bezsenność, trudności w nauce i nadpobudliwość. U kobiet w ciąży może wywoływać
skurcze macicy grożące poronieniem.
E104 Żółcień chinolinowa – zielonkawo-żółty barwnik dodawany
do barwienia lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel. Wyzwala
wydzielanie histaminy w organizmie i może powodować astmę, pokrzywkę wysypkę i
nadpobudliwość. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
E110 Żółcień pomarańczowa – barwnik dodawany do likierów
owocowych, zup w proszku, płatków zbożowych, napojów w proszku, konserw rybnych
i galaretek. Zakazany w Norwegii i Finlandii. U dzieci wzmaga nadpobudliwość
oraz objawy astmy. Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę.
E124 Czerwień koszenilowa – barwnik azowy, który wywołuje
zmiany skórne i katar sienny. Podejrzewany o działanie rakotwórcze w stosunku
do wątroby. Dodawany do galaretek, cukierków, jogurtów, ciast, dżemów, zupy
pomidorowej, napojów i lodów.
E150c Karmel amoniakalny – brązowy barwnik otrzymywany przez
działanie amoniaku na cukier. Wg najnowszych badań w dużych dawkach powoduje
obniżenie białych ciałek krwi. Odradza się jego częste spożywanie. W największej
ilości występuje w napojach typu pepsi i cola oraz w sosach sojowych.
P.S. Inspiracją do tego posta był poruszający artykuł Katarzyny Bosackiej z czerwcowego numeru "PANI"
P.S. Inspiracją do tego posta był poruszający artykuł Katarzyny Bosackiej z czerwcowego numeru "PANI"
Choć tak wiele już na ten temat wiem, i tak dziękuję za ten post, Nianiu.
OdpowiedzUsuńno niestety, coraz więcej chemii w tym naszym jedzeniu. A i te rzekomo "zdrowe" produkty, nie zawsze są takie zdrowe. Dziękuję za informacje zawarte w poście...warte to wszystko przemyślenia
OdpowiedzUsuńoprócz tych konserwantów i sztucznych barwników sam cukier w nadmiarze powoduje u dzieci nadpobudliowość - dowiedzieliśmy się tego od lekarza specjalisty
OdpowiedzUsuń